De website snelheid, ook wel pagespeed genoemd, wordt steeds belangrijker. Na ongeveer 2 seconden wachten klikken de meeste bezoekers een pagina namelijk alweer weg. Het is daarom zeer belangrijk voor de gebruikerservaring, bounce rate en gemiddelde sessieduur dat je website een snelle laadtijd heeft. Een snelle website wordt als gebruiksvriendelijk ervaren en dat is wat de zoekmachine uiteindelijk ook wil: een prettige gebruikerservaring voor de bezoekers!

Laadtijd en SEO

De zoekmachines kijken tegenwoordig erg kritisch naar de laadtijd van je website. Zo kritisch dat het invloed heeft op je Google rankings. Hoe trager een website is, hoe slechter de gebruikerservaring is voor de bezoeker. Hoe slechter de ervaring voor de bezoeker is, des te kleiner de kans wordt dat de zoekmachine deze website gaat aanbevelen in de zoekresultaten.

Website snelheid meten

Ben je nu benieuwd geworden naar wat voor invloed de laadtijd van jouw domein heeft op je SEO-resultaten? Meet dan snel de laadtijd van jouw domein gemakkelijk en snel online. Tegenwoordig kun je dit zelf eenvoudig meten via verschillende tools die online beschikbaar zijn. Via bijvoorbeeld Google Analytics onder Gedrag –> Sitesnelheid –> Overzicht, kun je inzien wat de laadtijd is van het domein. Daarnaast heeft Google nog een andere handige gratis online tool genaamd PageSpeed Insights. Het handige van deze tool is dat deze ook gelijk een lijst met tips geeft over hoe je de pagina sneller kunt maken. Met deze tool kun je ook de laadtijd meten van verschillende apparaten. Hedendaags is het belangrijk dat je voornamelijk focust op het verbeteren van de mobiele laadtijd, waarom dit is, lees je in onze blog Mobile First alles over terug.

Website snelheid optimalisatie

Nu je weet dat een optimale laadtijd erg belangrijk is en je ook zelf weet waar je de laadtijd van jouw domein kunt meten, kun je van start gaan met het optimaliseren van de website snelheid! De pagespeed verbeteren van jouw domein hangt van veel technische factoren af:

Afbeeldingen optimaliseren voor een snellere laadtijd

Afbeeldingen zijn voor veel websites belangrijke pagina-elementen. Het formaat van de afbeeldingen kan echter een grote impact hebben op de laadtijd van de pagina. Wanneer de afbeeldingen op een pagina te groot zijn kunnen ze de laadsnelheid van de pagina’s waarop ze staan namelijk enorm vertragen. Daarom is het van belang dat je ervoor zorgt dat er geen gebruik wordt gemaakt van te grote afbeeldingen op een pagina. Mocht je afbeeldingen op jouw domein hebben staan van een te grote formaat, zijn er online handig tools te vinden die je kunt gebruiken om je afbeeldingen te optimaliseren, zoals bijvoorbeeld TinyPNG en EWWW Image Optimizer. Met deze tools kun je de bestandsgrootte van de afbeeldingen tot wel 70% of 80% verkleinen zonder dat de kwaliteit van de afbeeldingen hierdoor achteruit gaan.

Het laden van JavaScript elementen uitstellen

Er wordt veel gebruik gemaakt van Javascript elementen op websites. Echter, kunnen deze elementen de laadtijd onnodig traag maken. Daarom doe je er goed aan om alle Javascript elementen onder de vouw tijdens het laden van een pagina minder prioriteit te geven, dan de direct zichtbare elementen boven de vouw. Als bezoeker zie je namelijk maar een deel van de pagina wanneer je deze voor het eerst inlaadt. Dit gedeelte wordt ook wel boven de vouw genoemd. Door het deel boven de vouw als eerst te laden en het gedeelte onder de vouw later, krijgt de bezoeker de pagina sneller te zien en zal hierdoor de pagina minder snel wegklikken.

Vermijd redirects zoveel mogelijk

Door redirects zo min mogelijk te gebruiken verbeter je de laadtijd van de website. Natuurlijk zijn er altijd wel redirects die noodzakelijk zijn, vergeet echter niet dat dit extra stap is voor de browser. Met als resultaat dat de laadtijd van een pagina trager wordt. Verder is het belangrijk om altijd te controleren op niet werkende links en onnodige redirects, dit heeft een negatief effect op de laadtijd en de gebruikerservaring van de website.

Neem contact met ons op!

Het optimaliseren van de laadtijd kan dus een grote invloed hebben op je Google rankings. Wil je weten hoe groot de impact van je laadtijd is op je SEO-resultaten of heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je website snelheid? Neem dan gerust contact met ons op. Onze SEO-specialisten kijken graag met je mee!