Wanneer je aan de slag gaat met zoekmachine optimalisatie is het van belang dat de drie onderdelen; Techniek, autoriteit en content de perfecte balans hebben. Dit zijn de 3 belangrijkste ranking factors voor de zoekmachine en dienen de focus te hebben binnen jouw online strategie. Met alleen goede content en een website die goed in elkaar zit ben je er dus nog niet. De zoekmachine kijkt ook naar de autoriteit van je website: hoeveel relevante links er vanuit andere websites naar jouw website gaan.

Wat is linkbuilding?

De zoekmachine ziet een link naar jouw website als een soort aanbeveling en hoe meer aanbevelingen je website ontvangt van andere websites, hoe relevanter en waardevoller je website is in de ogen van de zoekmachine. Het actief vergaren van deze externe links, ook wel backlinks genoemd, noemen we linkbuilding. Met behulp van linkbuilding ga je dus aan de slag met het opbouwen van een sterk backlinkprofiel.

Waarom linkbuilding zo belangrijk is

Linkbuilding is hoofdzakelijk bedoeld om de autoriteit van jouw website te verhogen, zodat je beter gevonden wordt in Google. Het aantal externe links is van belang voor de beoordeling en relevantie van je domein. De links geven namelijk linkwaarde mee en hebben zo invloed op de autoriteit van jouw website.

Kortom, linkbuilding heeft veel impact op je vindbaarheid. Hoe meer links, hoe hoger de autoriteit, hoe beter de website wordt beoordeeld en des te hogere posities er worden behaald in de zoekmachine.

Zorg voor een zo natuurlijk mogelijk linkprofiel

Zoekmachines zoals Google houden je linkbuilding activiteiten goed in de gaten. Dit doet de zoekmachine om onnatuurlijke manieren van het versterken van je backlinkprofiel – en daarmee de posities van je website te verbeteren – tegen te gaan. Voor Google is het namelijk van belang dat je je linkprofiel op een zo natuurlijk mogelijke wijze opbouwt. Daarom is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt waar er links worden geplaatst en de hoeveelheid links die worden geplaatst in een bepaalde periode. Verder bestaat een natuurlijk linkprofiel uit een combinatie van minder kwalitatieve links en kwalitatieve links die op een natuurlijke manier verkregen zijn, verdeeld over een bepaalde periode.

Anchorteksten

Daarnaast is ook de ankertekst van belang. Een anchortekst is de klikbare tekst die gebruikt wordt om de uitgaande link op te plaatsen. Om het linkbuilden zo natuurlijk mogelijk te houden is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van relevante en variërende anchorteksten. Dit helpt de zoekmachine ook om de pagina waar naar gelinkt wordt beter te begrijpen.

Ook dient er gebruik gemaakt te worden van de verschillende soorten anchorteksten. Er bestaan namelijk drie soorten anchorteksten:

  • Money anchors: deze zijn product/dienst gerelateerd.
  • Brand anchors: deze zijn ‘merk gerelateerd’. Hierin wordt alleen het merk vernoemd.
  • Compound anchors: deze zijn een combinatie van de 2 bovenstaande anchors, merknaam gecombineerd met product of dienst.

Het is dus van belang dat bij het plaatsen van backlinks er wordt gevarieerd tussen de verschillende soorten anchorteksten en het gebruik van de woorden in de anchorteksten dient ook divers te zijn. Dit zal bijdragen aan een natuurlijke opgebouwde backlinkprofiel.

Hoe kom je aan relevante links?  

Nu je weet wat linkbuilding is en waarom het zo belangrijk is, wil je vast gelijk aan de slag. Maar hoe moet je beginnen en hoe kom je eigenlijk aan backlinks? Er zijn verschillende manier om aan externe links te komen. We hebben een aantal manieren om te starten met linkbuilding voor je op een rijtje gezet:

  • Links ruilen met andere websites
  • Links kopen
  • Artikelen schrijven voor andere websites
  • Aanmelden bij startpagina’s en overzicht pagina’s

Naast het verkrijgen van externe links kun je ook waarde meegeven aan een pagina door gebruik te maken van interne links. Dit wordt interne linkbuilding genoemd. Op deze manier kun je op een makkelijke en snelle manier extra linkwaarde meegeven aan de belangrijke pagina’s binnen jouw domein.

Linkbuilding hulp nodig?

Het ontvangen van externe links komt je positie in de zoekresultaten zeker ten goede. Echter is het een tijdrovende klus wat onderhouden dient te worden. Linkbuilding uitbesteden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met het opbouwen van een sterk linkprofiel!