Background image

VIDEO-SEO IN 2024: DE SERP IN NEDERLAND

Video's worden natuurlijk al een lange tijd vertoond in de organische zoekresultaten, maar in de zomer van 2023 is – eindelijk ook in Nederland – de variatie in video-snippets na een nieuwe Google-update toegenomen.

Expertise SEO

Door Anique Schoot

Single post header image

Video’s worden natuurlijk al een lange tijd vertoond in de organische zoekresultaten, maar in de zomer van 2023 is – eindelijk ook in Nederland – de variatie in video-snippets na een nieuwe Google-update toegenomen.

We zijn nu een paar maanden verder, tijd om de balans op te maken. Hoeveel videoresultaten kunnen we verwachten in de Nederlandse SERP? Welk type video’s komen we het vaakst tegen? En (hoe) kunnen we met SEO optimaliseren voor extra video’s in de SERP? In dit artikel vind je onze bevindingen voor video-SEO voor een case uit regio Nederland.

Onze inhouse video-analyse

Nieuwe kansen voor video-SEO? Dat liet onze dataspecialist Justen zich geen 2 keer zeggen. Hij ontwikkelde binnen no-time een nieuw script voor onze inhouse tooling, dat ons in staat stelt om alle data omtrent SERP-video’s te verzamelen en analyseren. Hiermee maken we bijvoorbeeld in een handomdraai inzichtelijk:

  • Voor welke zoekwoorden er video’s werden vertoond
  • Hoeveel video’s er in het tijdsbestek per zoekwoord werden vertoond
  • Hoe vaak een bepaalde video werd vertoond
  • Hoe stabiel de videoresultaten waren
  • Met welke titel de video’s in de zoekresultaten stonden
  • Van welk kanaal de video’s afkomstig zijn
  • Wat de URL van de vertoonde video’s is
  • Voor YouTube-video’s: wat de autocomplete-suggesties per zoekwoord waren

We lichten de belangrijkste inzichten uit onze Nederlandse case voor je uit.

Case: zoekwoordtracking modemerken

Onze case bestond uit een tracking van 733 modemerk-gerelateerde zoektermen, van pure branded-termen (‘stone island’) tot aan combinaties met producten (‘stone island jas’). Fashion, een visueel segment, waarbij er zomaar eens veel video’s kunnen opduiken in de SERP, zo was de redenatie. Dat viel een beetje tegen. 

Frequentie: hoe vaak werd er een video vertoond?

De analyse bekeek de zoekresultaten van de afgelopen 30 dagen. Van de 733 zoekwoorden waren er slechts 53 waarop er in die periode op enig punt een video vertoond werd, 7% van het totaal.

Nadruk op ‘op enig punt’: op maar 1 term (‘ugg platform chestnut’) was in 100% van de tijd een video te zien, maar het gemiddelde lag op 56%. Met andere woorden: van de 30 dagen verscheen er op gemiddeld 17 dagen een videoresultaat bij een zoekwoord, de overige dagen waren er geen video-snippets. 

Lokalisering: welke taal hadden de video’s?

In totaal 53 zoekwoorden dus, waarvoor we video-snippets tegenkwamen. Hoewel de tracking overwegend Nederlandstalig was, bleven er – een enkele uitzondering daargelaten – uiteindelijk overwegend meerduidige zoekwoorden over. Denk aan vernederlandste maar eigenlijk Engelse combinaties met ‘blazer’, ‘hoodie’, ‘cargo pants’ en pure merknamen.

Dezelfde verhouding zagen we ook terug in de videoresultaten zelf. 77% van de video’s was in het Engels, de overige 23% bestond uit een mix van verschillende talen, van (een klein beetje) Nederlands tot aan zelfs Japans. Misschien hangt dit samen met het ambigue karakter van de 53 zoekwoorden, of misschien zijn video-snippets in Nederland (nog) niet zo regiogebonden.

Platforms: videoverdeling per kanaal

Wat ook opviel, was de verhouding in de kanalen waarvan de video’s afkomstig waren. Onze hypothese was dat met name de korte, ‘sfeerimpressie’-biedende filmpjes het goed zouden doen voor de modebranche. Denk aan Instagram-reels, TikToks of YouTube Shorts. In realiteit was het omgekeerde waar. Zo’n 88% van de video’s was afkomstig van YouTube, iets minder dan 10% kwam van TikTok en de rest was van Facebook en Instagram (die laatste welgeteld 1 in totaal).

Ook binnen de selectie YouTube-resultaten viel een en ander op. De vertoonde filmpjes waren namelijk in ook 88% van de tijd normale (horizontale) video’s, in dit geval meestal tussen de 5 en 10 minuten lang, en niet de vluchtigere YouTube Shorts die we verwacht hadden.

Relevantie: sloten de video’s daadwerkelijk aan op de zoekwoorden?

De 53 termen uit de modemerkentracking die video-snippets in de SERP hadden, leverden samen een totaal van 210 videoresultaten op. Slechts 44% daarvan was géén ruis.

In onze zoekwoordtracking, die veel merknamen bevat, waren er verschillende termen die meer dan één betekenis of zoekintentie hebben. Het modemerk ‘Caruso’ leverde bijvoorbeeld veel (Italiaanse) muziekvideo’s op, en fashionbrand ‘Begg & Co’ werd door Google geïnterpreteerd als een verwijzing naar een zakelijke podcast van ene Mike Begg – niet waar wij naar op zoek waren.

Al met al bleven er 93 video-snippets over die daadwerkelijk relevant waren voor de modebranche. Dit waren met name:

  • Unboxing-video’s
  • Reviews
  • Try-ons
  • Overviews van collecties (waaronder modeshows)

In de titels kwamen, naast merknamen, termen als ‘review’, ‘unboxing’, ‘collection’, ‘new arrivals’, ‘try-on’, seizoenen (‘Fall/Winter’, ‘F/W’) en jaartallen vaak terug, net als – niet heel verrassend – ‘fashion’ en ‘outfit’.

Kwaliteit: hoe onderscheidden de platforms zich?

Ten slotte hebben we gekeken naar de mogelijke signalen die Google gebruikt om te bepalen welke uit de duizenden beschikbare video’s er wel en niet in de SERP mogen ranken voor relevante zoekwoorden.

Zijn dit bijvoorbeeld fragmenten van populaire kanalen met een groot aantal abonnees? Zijn het video’s met een grote hoeveelheid views en/of likes? Video’s met veel interactie in de vorm van reacties? In de beoordeling van reguliere organische zoekresultaten laat Google externe validatie meewegen, bijvoorbeeld in de vorm van domeinautoriteit of reviews. Het leek ons daarom logisch dat dit op de video-snippets eveneens van toepassing was.

Het antwoord was echter nee, nee en nee. Opvallend genoeg waren de video’s die we tegenkwamen overwegend afkomstig van (zeer) kleine en onbekende kanalen zonder noemenswaardige abonnees, en hadden ze zelden veel views en enige likes of reacties.

Wel waren de video’s 9 van de 10 keer relatief recent geleden geplaatst. De meeste waren niet ouder dan 6 maanden. Mogelijk is dit in ons geval te wijten aan het vluchtige karakter van de fashion-branche: na een halfjaar is er immers alweer een nieuwe collectie uit.

Het goede nieuws: je hoeft niet een volledige YouTube-carrière op te zetten voordat je met je videomateriaal kunt ranken in de SERP. Het slechte nieuws: je hebt beperkte manipulatiemogelijkheden om je kansen op een SERP-positie te verhogen.

Video-SEO voor de SERP: onze inzichten samengevat

Staat video-SEO hoog op je to-do list om breder zichtbaar te worden in de organische zoekresultaten? De manieren waarop je de videoresultaten kunt beïnvloeden lijken dus beperkt, maar op de volgende wijze vergroot jij jouw kansen om met je video’s in de SERP te verschijnen:

  • Onderzoek voor welke zoekwoorden er wel en geen video-snippets worden vertoond, zodat je gericht kunt optimaliseren voor de juiste zoektermen. Verwerk de relevante zoekwoorden in de titels en beschrijvingen van je video’s.
  • Zoek uit welke signaalwoorden vaak terugkomen in de titels van vertoonde video’s in jouw segment, en verwerk deze – mits daadwerkelijk relevant voor jouw video – ook in jouw titels en beschrijvingen. Denk bijvoorbeeld aan termen die aanduiden om wat voor type filmpje het gaat (review, interview, tips, ervaringen, DIY, handleiding, try-on etc.), maar ook signalen als jaartallen doen het doorgaans goed.
  • Analyseer welke kanalen je vaak ziet terugkomen in de SERP. Ben je actief op TikTok, maar zie je in de organische resultaten overwegend lange YouTube-video’s? Dan is de kans klein dat jij daar met jouw TikTok’s tussen komt te staan.
  • Bestudeer wat voor type video’s het goed doen binnen jouw branche. Bestaat jouw videobestand uit Q&A-video’s maar toont Google voornamelijk review-filmpjes? Overweeg dan toch om je format aan te passen.

Jouw eigen data laten analyseren?

Bij Aspen Digital verzamelen we al ruim 10 jaar iedere dag de zoekwoorddata van honderdduizenden keywords in talloze markten. Met deze big data in combinatie met unieke tooling en analyses maken we zo inzichtelijk waar jouw grootste groeikansen liggen, op gebied van video-SEO óf daarbuiten.

Benieuwd wat wij voor jouw business kunnen betekenen? Vul gerust ons contactformulier in, dan komen we snel bij je terug! 

Rank Monitor logo

Boek een Meeting

"*" geeft vereiste velden aan

Bel mij terug!

Laat ons jou terugbellen om jouw zichtbaarheidspotentieel te bespreken. Laat je gegevens achter, en we bellen je binnen 1-2 dagen terug.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.