Wil je de online vindbaarheid van jouw website vergroten? Dan ben je vast al de termen zoekmachine optimalisatie, conversie optimalisatie en zoekmachine adverteren tegengekomen. Dit zijn allemaal factoren die belangrijk zijn om naar te kijken wil je online beter vindbaar worden met jouw website. Wanneer je aan de slag gaat met zoekmachine optimalisatie, vergeet dan vooral niet de interne links. Dit is namelijk een onderdeel dat vaak vergeten wordt. Er wordt door een marketingbureau of SEO-specialist al snel gesproken over backlinks en veel minder over interne links. Toch kan interne linking ook veel invloed hebben op de posities in de zoekresultaten. De zoekmachine kijkt namelijk naar verschillende factoren om de relevantie van een pagina te bepalen, een belangrijke factor waar de zoekmachine naar kijkt zijn de interne links.

Wat zijn interne links?

Je hebt extern linken en je hebt intern linken. Externe links, ook wel backlinks genoemd, zijn links die van een ander domein naar jouw domein verwijzen. Interne links, ook wel bekend als deeplinks, zijn alle links die op de eigen website staan en een verwijzing maken naar een andere pagina binnen hetzelfde domein. Deze links worden op meerdere manieren gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan links in de menu-structuur, breadcrumbs, links in teksten en links in de footer.

Waarvoor is interne linking geschikt?

Interne linking is hoofdzakelijk bedoeld om de bezoeker en de zoekmachine makkelijk door de hele website heen te laten navigeren. Dit zorgt ervoor dat de website overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is voor zowel de bezoeker als de zoekmachine. Met behulp van deeplinks is het ook mogelijk om de verkoop te stimuleren, door bijvoorbeeld interne links te plaatsen op een veelbezochte informatieve pagina verwijzend naar een converterende pagina. Op deze manier leid je de bezoekers naar een pagina waarop mogelijk een conversie plaats kan vinden.

Naar welke pagina’s moet je intern linken?

Het is daarom verstandig om interne links te plaatsen naar de meest waardevolle en belangrijkste pagina’s van je website. Dit heeft een positief effect op de navigatiestructuur, de gebruiksvriendelijkheid van je website, de conversies en door goed gebruik te maken van interne linkbuilding kan dit ook een sterke impact hebben op de online vindbaarheid van je website.

Hoe interne links bijdragen aan je SEO

Interne links zijn dus niet alleen van belang voor de navigatie en gebruiksvriendelijkheid van de website, interne links dragen ook bij aan de vindbaarheid van je site. Net zoals bij externe links brengen deeplinks een bepaalde linkwaarde mee, ook wel link juice genoemd. Link juice staat voor de waarde die een pagina aan een andere pagina meegeeft via een verwijzing. Met behulp van interne linking kun je dus linkwaarde doorgeven aan een andere pagina binnen het domein. Hoe meer interne links naar een specifieke pagina gaan, hoe meer linkwaarde deze pagina krijgt, hoe sterker de autoriteit wordt van deze pagina en des te groter de kans wordt op een hogere positie in de zoekresultaten.

Ja met externe optimalisatie ontvang je meer linkwaarde, maar hier zit meer tijd en vaak ook geld in. Voor een interne link hoef je niet te betalen en hoef je ook niet te wachten totdat een andere domein besluit om naar een pagina binnen jouw domein te linken. Je hebt hier dus volledig zelf de controle over.

Door slim met interne linking om te gaan kun je op deze manier de belangrijkste pagina’s binnen jouw domein extra benadrukken en extra linkwaarde meegeven, deze pagina’s zullen van de extra interne links uiteindelijk profiteren en hogere posities behalen in de zoekresultaten.

Deeplinks zijn ook een signaal naar de zoekmachine

Wanneer je gebruikt maakt van interne links wordt er automatisch ook een sterk signaal naar de zoekmachine verstuurd. Door meerdere interne links naar een pagina te plaatsen met verschillende relevante anchorteksten zal de zoekmachine de doelpagina beter begrijpen. Ook wanneer je linkt naar een pagina, zal deze pagina eerder opgemerkt worden door de zoekmachine en eerder worden geïndexeerd. Ontvangt een pagina geen interne links? Dan zal de zoekmachine deze pagina moeilijk kunnen bereiken en beoordelen als irrelevant, met als gevolg dat deze pagina niet kan scoren in de zoekresultaten.

Interne linkstructuur

De interne linkstructuur is het geheel aan linkjes die vanuit jouw domein, naar een andere pagina binnen het domein verwijzen. Bij een goede interne linkstructuur wordt de meeste linkwaarde gegeven aan de homepage en vanuit daar kun je verder werken aan de interne linkstructuur door de linkwaarde te verdelen over de belangrijke pagina’s binnen het domein. Het is van belang dat de interne linkstructuur logisch en structureel wordt ingericht, zodat het voor de bezoeker en de zoekmachine goed te volgen is.

Zó verbeter je de interne linkstructuur van jouw website  

Nu het duidelijk is waarom interne linking zo belangrijk is willen wij je hier graag mee helpen! Met de volgende tips kun je alvast van start gaan met het verbeteren van de interne linkstructuur van jouw website.

1. Plaats meer interne links naar de belangrijkste pagina’s van je website

Door meer links te plaatsen naar de belangrijkste pagina’s, ontvangt de zoekmachine meer signalen en worden de pagina’s als relevant gezien. Daarnaast ontvangen de pagina’s op deze manier ook meer linkwaarde en dat is wat je wilt.

2. Gebruik geen nofollow tags voor de interne links

De nofollow tag gebruik je wanneer je niet wilt dat de zoekmachine de link volgt en wanneer je niet wilt dat de linkwaarde wordt doorgegeven aan deze link. In de meeste gevallen wil je dit wel en daarom is het verstandig om na te gaan of alle nofollow tags goed staan ingesteld.

3. Maak gebruik van relevante anchorteksten

Een anchortekst is de klikbare tekst die gebruikt wordt om de uitgaande link op te plaatsen. Wanneer je gebruik maakt van een anchor tekst die aansluit op de inhoud van de pagina achter de link zal de zoekmachine de pagina beter begrijpen.

4. Plaats niet te veel interne links op een pagina

Hoe meer interne links er op een pagina staan, des te minder linkwaarde er wordt doorgegeven. Plaats je teveel interne links op een pagina, worden ze dus minder waard. Gebruik ook nooit twee keer dezelfde link in een tekst.

5. Zorg dat alle interne links up-to-date zijn

Je wilt niet dat er interne links op de website staan die bezoekers en de zoekmachine verwijzen naar een pagina die niet meer bestaat of naar een pagina die geredirect wordt. Zo gaat de linkwaarde verloren en dat is zonde. Daarom is het belangrijk om na te gaan of alle interne links up-to-date zijn.

Hulp nodig?

Bij Aspen Digital is de interne linkstructuur een belangrijk onderdeel binnen de SEO-strategie. Door slim om te gaan met interne links hebben onze SEO-specialisten al mooie resultaten behaald voor onze klanten. Hulp nodig bij het optimaliseren van je interne linkstructuur of met andere aspecten binnen zoekmachine optimalisatie, zoals technische SEO? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie, wij beantwoorden graag al jouw vragen.