Wanneer je de content op jouw website gaat optimaliseren, denk je waarschijnlijk als eerste aan de teksten op jouw pagina’s. Maar ook afbeeldingen behoren tot content. Elke website maakt gebruik van afbeeldingen om de site er visueel goed uit te laten zien.  Afbeeldingen dragen echter ook bij aan SEO en je online vindbaarheid. Door het toevoegen van alt-tags kan je afbeeldingen optimaliseren. Hoe dat werkt? Dat vertellen we je in de deze blog!

Hoe geef je een afbeelding SEO-waarde mee?

Een afbeelding is een belangrijk element op een pagina. Voor bezoekers maken afbeeldingen de website visueel en kan er meer informatie mee worden gegeven. Voor een zoekmachine is het lastiger om een afbeelding te lezen, dus die zal een losse afbeelding niet meteen begrijpen. Een zoekmachine neemt een afbeelding echter wel mee in de indexering van een pagina. Daarom is het van belang dat een afbeelding een beschrijvende bestandsnaam en een alt-tag heeft.

Wat is een alt-tag?

Een alt-tag maakt duidelijk aan de bezoeker en de zoekmachine waar een afbeelding over gaat. Het is het attribuut van een afbeelding en beschrijft wat er te zien is. Een bezoeker heeft niet direct baat bij een alt-tag, tenzij een afbeelding niet goed ingeladen kan worden en de alt-tag wordt getoond of wanneer er gebruik wordt gemaakt van software om de pagina voor te lezen. Naast dat een alt-tag SEO-waarde mee geeft aan een afbeelding, dienen ze ook voor meerdere doeleinden.

Hier zie je een voorbeeld van een beschrijvende bestandsnaam en een alt-tag in de HTML, en hoe dat eruit ziet op de website:

<img height=”100″ width=”300″ src=’https://www.aspendigital.nl/wp-content/uploads/2020/12/Aspen-logo-horizontal.png’ alt=’Aspen Digital’ />

alt tag attribuut voorbeeld

Ranken in Google Afbeeldingen door alt-tags

Naast het behalen van betere posities in de SERP, zorgen alt-tags er ook voor dat jouw website wordt gevonden in Google Afbeeldingen. Tegenwoordig zijn website gebruikers een stuk visueler ingesteld en wordt er ook gebruik gemaakt van Google Afbeeldingen voor het zoeken van artikelen. Alt-tags zijn essentieel voor het behalen van posities in Google Afbeeldingen. Hoe relevanter de afbeeldingen op jouw website zijn, hoe groter de kans dat deze worden getoond. Naast alt-tags helpt ook structured data bij het ranken in Google Afbeeldingen.

Hoe optimaliseer je alt-tags voor SEO-doeleinden?

Om een afbeelding goed te laten scoren in de zoekresultaten, zijn er een aantal punten van belang. Zoals we al benoemd hebben, behoren afbeeldingen ook tot de content van een pagina. Een afbeelding is een aanvulling op de content en deze moet dus relevant zijn voor het onderwerp van de pagina. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de alt-tag en de bestandsnaam beschrijvend en informatief zijn. Stel je verkoopt sneakers, dan kan je een alt-tag voor een specifiek product als volgt optimaliseren:

Goede alt-tag: <img src=’sneaker.png’ alt=”sneaker” />

De beste alt-tag: <img src=sneaker.png’ alt=”Roze Nike sneaker met hoge zool” />

Maak gebruik van zoektermen met hoge zoekvolumes en beschrijf de afbeelding zo duidelijk mogelijk. Let hierbij wel op dat je niet teveel zoektermen in een alt-tag verwerkt. Dit wordt door Google gezien als over-optimalisatie en wordt niet beloond.

Het belang van afbeeldingen voor de gebruikerservaring

Afbeeldingen zijn dus zeker relevant voor de online vindbaarheid en zorgen ervoor dat jouw website er visueel goed uit ziet! Bij het gebruik van afbeeldingen komen natuurlijk ook nog andere factoren kijken, zoals de laadsnelheid van je pagina’s. Laadsnelheid wordt steeds belangrijker. Denk hier bijvoorbeeld aan de Core Web Vitals, die Google dit jaar uitrolt om de user experience van websites te verhogen.

De grootte van de afbeeldingen op een pagina kan zeer bepalend zijn voor de gebruikerservaring. Naast alt-tags toevoegen is het dus van belang dat je je afbeeldingen optimaliseert. Maak gebruik van afbeeldingen van goede kwaliteit en comprimeer ze om overtollige data te verwijderen en zo de laadsnelheid van je website te verbeteren.

Neem contact op!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de effecten van alt-tags en hoe afbeeldingen bij dragen aan de SEO-waarde van jouw website? Of heb je hulp nodig bij het bedenken van relevante alt-tags die van meerwaarde zijn voor jouw afbeeldingen? Onze SEO-specialisten weten hier alles over. Neem contact met ons op!